Vykurovanie elektrickou energiou: Elektrické vykurovanie domu a ohrev vody

 

Takmer žiadny vykurovací systém dnes nie je taký sporný ako vykurovanie elektrickým prúdom. Pokým zástancovia ho chvália kvôli výhodným zaobstarávacím nákladom a efektívnej prevádzke, odporcovia argumentujú vysokými prevádzkovými nákladmi a spotrebou fosílnych energií. Pravda je asi niekde uprostred, pretože elektrické vykurovanie má svoje výhody aj nevýhody. Spôsob funkcie vykurovania el. prúdom, aké druhy rozlišujeme a kedy sa vykurovanie el. prúdom oplatí, vysvetlíme v nasledujúcich kapitolách.

Prehľad jednotlivých tém:

  • Vysvetlenie vykurovania el. prúdom
  • Ekologická bilancia vykurovania el. prúdom
  • Druhy vykurovacích systémov na el. prúd
  • Náklady a spotreba elektrického prúdu
  • Vykurovanie el. prúdom v starých budovách a novostavbách

Čo je vykurovanie el. prúdom?

Vykurovanie el. prúdom je systém, ktorý sa dá použiť na vykurovanie miestností alebo na ohrev pitnej vody pomocou prietokového ohrievača. V protiklade k teplovodnému vykurovaniu to celé funguje bez vykurovacieho kotla či nákladne inštalovaných potrubí. Pretože teplo sa vyrába nie centrálne, ale decentrálne v samotných jednotlivých zariadeniach.

Podobne ako pri ponornom ohrievači, zohrieva sa v systéme na vykurovanie el. prúdom elektricky vodivý materiál, keď ním preteká elektrický prúd. Teplo, ktoré pritom vzniká, sa dá potom odovzdávať buď priamo do miestnosti, prenášať na akumulačné médium, alebo použiť na prípravu teplej vody.

Je vykurovanie el. prúdom ekologické?

Pokým v dome sa energia takmer nestráca – zástancovia hovoria často o vysokej efektívnosti a ekologickosti vykurovania el. prúdom – inak to hneď vyzerá, keď sa pozrieme na celý výrobný reťazec nosiča energie na elektrický prúd. Pretože energia na elektrické vykurovanie dnes z viac ako 65 percent pochádza z fosílnych zdrojov alebo atómových elektrární (zdroj: bmwi.de), ktorých stupeň účinnosti je často nižší ako 40 percent. To znamená: Využíva sa menej ako polovica energie obsiahnutej v palive. Na porovnanie: Plynový prietokový ohrievač vyrába teplo na vykurovanie a teplú vodu so stupňom účinnosti do 98 percent. Ak sú naopak vykurovacie systémy na elektrickú energiu prevádzkované so zariadením na fotovoltiku, kogeneráciu alebo ekologický prúd, vyzerá ekologická bilancia lepšie.

Aké druhy vykurovania elektrickým prúdom existujú?

Ak sa majitelia domov rozhodnú pre elektrické vykurovanie, majú dnes k dispozícii na výber rôzne systémy. Sú to:

  • priamy elektrický ohrievač
  • akumulačné kachle na nočný prúd
  • elektrické podlahové vykurovanie
  • elektrická príprava teplej vody

Priamy elektrický ohrievač – elektrické vykurovanie bez zásobníka

Najjednoduchším spôsobom vykurovania elektrickým prúdom je priamy elektrický ohrievač, pri ktorom sa teplo vodiča, ktorým preteká elektrický prúd, priamo odovzdáva do miestnosti. Typickým príkladom je teplovzdušný ventilátor. Tento ventilátor nasáva studený vzduch z miestnosti, vedie ho cez ohrievaciu špirálu a fúka znovu do miestnosti. V závislosti od ohrevného výkonu zariadenia môže teplota v miestnosti rýchlo vzrásť. Podobne ako teplovzdušný ventilátor funguje elektrické vykurovanie aj s konvektormi. Tieto sa môžu osadiť ako samostatné zariadenia alebo sa môžu ako vyhrievacie teleso namontovať na stenu.

Elektrické vykurovacie systémy zohrievajú vzduch v miestnosti tým, že ho vedú pomocou ventilátora cez integrovaný vyhrievací prvok. Postarajú sa takto o príjemnú teplotu vzduchu. Aby bolo možné vzduch v ohrievačoch vzduchu alebo konventoroch elektricky zohriať, musia sa vyhrievacie prvky zohriať na vysoké teploty. Toto má však za následok vysokú spotrebu elektrickej energie.

Teplo sa pritom neodovzdáva vzduchu, ale len na pevné telesá

Iné je to pri infračervenom ohrievači. Tento prepravuje teplo vo forme žiarenia cez veľké plochy a tak ako podlahové vykurovanie alebo nástenné vykurovacie teleso si vystačí s nízkymi povrchovými teplotami. Teplo sa pritom neodovzdáva vzduchu, ale len na pevné telesá. Pokým v účinnej oblasti infračerveného elektrického ohrievača bude teplo veľmi rýchlo, hneď ako opustíte ožarovanú zónu, vám bude zima. Podobné systémy sa používajú napríklad aj v reštauráciách, aby sa vo vonkajších priestoroch v neskoré leto alebo na jeseň udržovalo príjemné teplo.

V protiklade k teplovzdušným ventilátorom alebo konvektorom, ktoré sa ako neskladné zariadenia musia umiestniť niekde v miestnosti, ohrevné plochy infračerveného elektrického ohrevného telesa sa môžu inštalovať skryte. Napríklad s potlačou obrázkov – namontované na stene alebo na strope. Ďalšiu možnosť na priame elektrické vykurovanie poskytujú takzvané vykurovacie vložky. V tomto prípade sa takzvaná elektroohrevná patróna montuje priamo do vykurovacieho telesa. Pri pretekaní prúdu sa zohreje teplonosné médium vo vnútri a postará sa tak o príjemné teploty. Účelné je to napríklad pri ohrievačoch kúpeľní, ktoré sa inštalujú ako prídavné ohrievacie telesá k podlahovému vykurovaniu. Pretože takto sa dajú kúpeľne, ktoré sa využívajú len zriedkavo, temperovať plošnou vykurovacou jednotkou a elektrickým ohrievačom potom rýchlo vyhriať.

Výhody priameho elektrického ohrievača: Nevýhody priameho elektrického ohrievača:
elektrický ohrievač sa dá umiestniť bez veľkých nákladov vykurovacie systémy na elektrický prúd sú pri trvalom prevádzkovaní spojené s vysokými nákladmi
väčšinou stačí pripojenie do zásuvky majú zlú celkovú bilanciu CO2, keď sa neprevádzkujú ekologickým elektrickým prúdom
elektrické vykurovanie je často spojené s výhodnými zaobstarávacími nákladmi pre inštaláciu sú potrebné prípojky elektrického prúdu alebo zásuvky

Akumulačné kachle na nočný prúd – elektrické vykurovanie s výhodným nočným prúdom

Aj akumulačné kachle na nočný prúd vyrábajú teplo, keď cez elektrický vodič preteká el. prúd. V protiklade k priamym vykurovacím telesám však energia v týchto elektrických ohrievačoch neprechádza priamo do miestnosti, ale najprv do integrovaného zásobníka/akumulárora. Tento sa môže napríklad nabíjať výhodnejším nočným prúdom a teplo sa potom s časovým posunom vydáva nasledujúci deň. Dôležité je vedieť, že nie všetci dodávatelia elektriny dnes ponúkajú výhodnejšie tarify na nočný prúd a že na evidovanie nočného prúdu je potrebný ďalší spoplatnený elektromer. Moderné akumulačné kachle na nočný prúd sa dajú ako vykurovacie telesá namontovať stojato alebo zvisle na stenu a veľkú časť tepla odovzdávajú konvekciou, teda priamo vzduchu.

Výhody akumulačných kachlí na nočný prúd: Nevýhody akumulačných kachlí na nočný prúd:
elektrické vykurovacie zariadenia s akumulátorom nočného prúdu sú v porovnaní s centrálnym vykurovacím systémom výhodnejšie pri zaobstaraní vykurovanie el. prúdom spôsobuje vysoké náklady, ktoré sú podstatne vyššie ako pri oleji alebo plyne
vykurovacie jednotky sa dajú jednoducho umiestniť aby bolo možné využívať nočný prúd, je potrebný špeciálny elektromer
stačí, aby bola k dispozícii prípojka na el. prúd politicky sa diskutuje o zákaze vykurovacích telies/akumulačných kachlí na nočný prúd
zlá celková bilancia CO2, keď sa neprevádzkujú ekologickým elektrickým prúdom

Elektrické podlahové vykurovanie – tepelná pohoda s vysokými nákladmi

Podlahové vykurovanie teplou vodou sa skladá z rúrkových registrov, ktoré sa musia inštalovať priamo v konštrukcii podlahy. Predovšetkým v starých budovách je toto možné realizovať často len s veľkými nákladmi. S elektrickým podlahovým vykurovaním môžu majitelia domov jednoduchšie profitovať aj z výhod plošnej vykurovacej jednotky. Pretože pri tejto forme vykurovania sa tenké vykurovacie rohože dajú inštalovať priamo pod novú podlahovú krytinu. Tak ako pri bežných plošných vykurovacích systémoch na teplú vodu vytvára aj vykurovanie elektrický prúd príjemnú klímu v miestnosti. Avšak: Trvalá prevádzka s el. prúdom spôsobuje vysoké náklady na vykurovanie. Tak na každú kilowatthodinu pripadá približne 27,5 centov (priemerná cena el. energie 08/2016). Plynový prietokový ohrievač pritom poskytuje teplo miestnosti pri približnom výpočte za 6 až 7 centov na kilowatthodinu – teda za menej ako polovicu.

Výhody podlahového elektrického vykurovania: Nevýhody podlahového elektrického vykurovania:
jednoduchá a priestorovo úsporná montáž veľmi vysoké náklady na spotrebu, ak je elektrický vykurovací systém trvalo v prevádzke
vysoký tepelný pocit pohody v miestnosti zlá celková bilancia CO2, ak sa neprevádzkuje ekologickým elektrickým prúdom
výhodné zaobstarávacie náklady

Elektrický bojler na teplú vodu – teplá voda bez vykurovania

Presne ako elektrické vykurovanie funguje aj príprava teplej vody s el. prúdom. Možné je to napríklad s prietokovými ohrievačmi. Malé zariadenia, ktoré sa môžu umiestniť v blízkosti príslušného odberného miesta a jednoducho napojiť na zásuvku. Keď sa otvorí kohútik, aj tu prúdi el. prúd a vyhrievací blok zohreje vodu. Bez dlhých pripojovacích vedení medzi vykurovacou/ohrevnou centrálou a odberným miestom pritom klesajú tepelné straty na minimum. V závislosti od požiadaviek možno použiť decentrálne prietokové ohrievače s výkonom od troch do vyše 20 kilowattov na zásobovanie jednotlivých umývadiel, až po sprchy alebo vane. Dôležité je vedieť len to, že s pripojením zariadení vyššieho výkonu sú potrebné aj opatrenia na elektrickej sieti v dome.

Alternatívou k decentrálnym prietokovým ohrievačom sú malé elektrické bojlery. Tieto zohrievajú pravidelne malé množstvo pitnej vody a držia ju prichystanú pre prípad potreby. Malé elektrické bojlery majú objem 5 alebo 10 litrov a vystačia si s malým príkonom. Používajú sa na zásobovanie umývadiel alebo kuchynských drezov a vďaka dobrej tepelnej izolácii strácajú len málo energie. V nasledujúcej časti uvádzame ešte raz prehľadné zhrnutie výhod a nevýhod vykurovania/ohrevu elektrickou energiou:

Výhody prípravy teplej vody el. prúdom: Nevýhody prípravy teplej vody el. prúdom:
teplá voda môže byť prístupná aj bez centrálneho vykurovacieho/ohrievacieho zariadenia objemový prietok je obmedzený – spravidla sa nemôže zásobovať súčasne viacero odberových miest
minimálne energetické straty vďaka krátkym pripojovacím vedeniam energetické náklady zodpovedajú nákladom za el. energiu
nízke zaobstarávacie náklady a jednoduchá montáž zariadení s malým výkonom nebezpečenstvo požiaru, keď elektrická sieť nie je prispôsobená vyšším príkonom zariadení

Koľko stojí elektrické vykurovanie a kedy sa oplatí?

Aj keď jednotlivé vykurovacie systémy na el. prúd majú mnoho výhod, jednako sa prevádzkujú el. prúdom. S jednou kilowatthodinou tepla tak vznikajú náklady približne 27,5 centov (stav 08/2016). Ak to porovnáme s centrálnou výrobou energie, je vykurovací systém na plyn schopný poskytnúť teplo na vykurovanie a teplú vodu pri približnom výpočte za cca 6 až 7 centov na jednu kilowatthodinu. Aj keď náklady v dôsledku tepelných strát zariadenia ešte trochu stúpnu, je to výrazne výhodnejšie ako vykurovanie el. prúdom.

Napriek tomu sa môže oplatiť aj elektrický vykurovací systém. A síce vždy vtedy, keď sa inštaluje do občas vykurovaných alebo zriedkavo používaných budov. Príkladom sú napríklad záhradné skleníky. Pretože tu sú náklady na centrálne zariadenie na výrobu tepla výrazne vyššie ako výdavky, ktoré súvisia s elektrickým vykurovaním. Ale len keď je dom tak dobre izolovaný, požiadavky na teplo sú extrémne nízke.

Vykurovanie el. prúdom v starých budovách a novostavbách

Vďaka jednoduchej možnosti umiestnenia sú elektrické vykurovacie zariadenia vhodné do novostavieb, ako aj do starých budov. Pre mnohých záujemcov prichádza do úvahy predovšetkým použitie moderných akumulačných kachlí na nočný prúd, pretože sú schopné využívať zvýhodnený prúd na vykurovanie.

Zhrnutie

 

Elektrické vykurovanie je často jednoduchšie a aspoň čo sa týka zaobstarania aj výhodnejšie ako centrálne teplovodné vykurovanie. Nesmieme však nechať bez povšimnutia ani vysoké prevádzkové náklady. Ak sa má vykurovanie elektrickou energiou využívať v trvalej prevádzke, v porovnaní s konvenčných vykurovacím zariadením často nie je ekonomické.

Vyskúšajte konfigurátor vykurovania
Zistite, ktorá zostava vyhovuje vášmu vykurovaciemu systému vďaka našej jednoduchej aplikácii.
Najnovšie články
Aktuality
19. marca 2024

V súčasnosti je u nás inštalovaných 870 MW fotovoltických elektrární. Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) sa pokúsila vyčísliť, akú časť celkovej spotreby elektriny na Slovensku by pokryli strešné fotovoltické panely, ak by boli na každej vhodnej budove. V roku 2023 sa na Slovensku inštalovalo 267 MW fotovoltických systémov. Z toho 92 % predstavovali… Čítať viac

Aktuality
23. januára 2024

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) informovala, že fotovoltika má za sebou na Slovensku rekordný rok. Do distribučných sústav sa pripojili nové obnoviteľné zdroje s celkovým inštalovaným výkonom 266,9 MW.  Z údajov regionálnych distribučných spoločností vyplýva, že najväčší podiel na medziročnom prírastku mali najmä fotovoltické panely na strechách rodinných domov. Takmer 40 % novoinštalovanej… Čítať viac

Aktuality
9. januára 2024

Slovenská inovačná a energetická agentúra vyhlásila novú výzvu.  Zameraná je na znižovanie energetickej náročnosti a na využívanie obnoviteľných zdrojov vo verejných budovách. Na dotácie je vyčlenených 143 mil. eur. Na čo je možné dotáciu použiť, kto môže žiadať o podporu a akú časť nákladov môže pokryť príspevok? Oprávnení žiadatelia Z novej výzvy by mali byť… Čítať viac

Vykurovanie
18. decembra 2023

Podlahové vykurovanie sa používa čoraz častejšie. Vzhľadom na lepšie výškové rozloženie teploty vzduchu vo vykurovanej miestnosti môže byť teplota vzduchu nižšia ako pri radiátorovom vykurovaní a dá sa ušetriť na palive, ktorého sa spotrebuje menej. Tepelná pohoda prostredia pritom zostáva rovnaká. Pomocou vykurovania sa môže teplo do vykurovanej miestnosti odvádzať dvoma spôsobmi: prúdením (konvekciou) alebo… Čítať viac