Vykurovanie plynom: Výhodné, efektívne a priestorovo úsporné

Je jedno, či v novostavbe alebo pri rekonštrukcii: Ak je reč o novom vykurovacom systéme, majú dnes majitelia domov, ktorí sa o tieto systémy zaujímajú, k dispozícii široký výber. Systémom, ktorý je vhodný do takmer každej budovy, je vykurovanie plynom. Je nielen relatívne výhodný a vďaka kompaktnej konštrukcii použiteľný aj tam, kde je len málo miesta, ale aj efektívny. O to sa postarajú kondenzačné jednotky, ktoré spätne získavajú nepoužité teplo zo spalín. To, ako vykurovanie na plyn funguje, aké druhy rozlišujeme a koľko vykurovanie na plyn stojí, vysvetlíme v nasledujúcich kapitolách.

Prehľad jednotlivých tém:

  1. Vysvetlenie vykurovania plynom
  2. Osobitosť vykurovania plynom
  3. Druhy systémov na vykurovanie plynom
  4. Palivá na vykurovanie plynom
  5. Náklady vykurovania plynom
  6. Výhody a nevýhody
  7. Vykurovanie plynom v starých budovách a novostavbách

Vykurovanie plynom – Čo to vlastne je?

Vykurovanie plynom je systém vykurovania, ktorý vyrába teplo na vykurovanie a teplú vodu spaľovaním plynu. Základná technológia sa využíva už 200 rokov, v priebehu času sa však neustále ďalej vyvíjala. S využívaním spaľovacieho efektu, vďaka ktorému sa dá dodatočné teplo na vykurovanie získavať aj zo spalín, dosahujú dnes moderné systémy na vykurovanie plynom stupeň účinnosti až do 98 percent. To znamená, že na vykurovanie budov a ohrev teplej vody umožňujú využiť takmer celé množstvo energie akumulovanej v palive.

Čím sa vyznačuje vykurovanie plynom?

Systémy na vykurovanie plynom sú k dispozícii v rôznych výkonových rozsahoch a dajú sa tak inštalovať v takmer každej obytnej budove. Jediný predpoklad na fungovanie plynového vykurovania: Musí byť k dispozícii plyn – buď formou prípojky na ulici, alebo zo zásobníka v záhrade. Pozoruhodným na plynovom vykurovaní však nie len energetická efektívnosť, ale aj kompaktná konštrukcia. Pretože moderné plynové vykurovacie systémy ako plynové prietokové ohrievače zavesené na stene sú také malé, že sa dajú inštalovať aj tam, kde takmer nie je žiadne miesto – tiché a skryté dokonca aj v obytnom priestore. Prehľad o ďalších možnostiach vykurovania nájdete tu.

Aké druhy vykurovania plynom existujú?

Pokým systémy na vykurovanie plynom kedysi existovali len v jednom funkčnom type, sú efektívne vykurovacie jednotky dnes k dispozícii v rôznych vyhotoveniach. Sú to:

  • plynové kondenzačné zariadenie bez solárnej termiky
  • plynové vykurovanie so solárnou termikou
  • plynová adsorpčná vykurovacia jednotka

Štandard: Plynové kondenzačné zariadenie

Konštrukcia plynového kondenzačného zariadenia

Plynový kondenzačný kotol tak, ako bol opisovaný v predchádzajúcich kapitolách, predstavuje dnes štandard moderných vykurovacích systémov na plyn. Je malý, kompaktný a vďaka využitiu spaľovacieho tepla aj efektívny. V modulovanej prevádzke môže svoj výkon prispôsobiť podmienkam v dome a vždy dodávať dostatok tepla na vykurovanie a prípravu teplej vody. Bez rozšírenia je však plynové vykurovanie na 100 percent závislé od napájania plynom, ktorý sa môže získavať buď z fosílnych, alebo z obnoviteľných zdrojov.

Univerzálne a ekologické: Plynové vykurovanie so solárnou termikou

Z hľadiska ekológie je trvalo udržateľným riešenie kombinácie kondenzačného kotla so zariadením na solárnu termiku. Pretože okrem spaľovacieho tepla plynového vykurovacieho systému možno na vykurovanie alebo prípravu teplej vody využiť aj energiu slnka. V závislosti od toho, na akú veľkosť bude solárne zariadenie dimenzované, môže sa dom v lete a v prechodnom období vykurovať takmer výlučne s bezplatnou obnoviteľnou energiou. Keď sa vonku ochladí, zapne sa automaticky plynový vykurovací systém a zabezpečí, aby bolo k dispozícii vždy dostatok tepla. Okrem klesajúcich nákladov na vykurovanie odľahčuje aj životné prostredie.

Moderné a úsporné: Plynové vykurovanie s adsorpčným zeolitovým modulom

Plynové vykurovanie s adsorpčným zeolitovým modulom je obzvlášť trvalo udržateľný vykurovací systém. Pretože spája bezpečnosť konvenčného kondenzačného zariadenia s nízkymi nákladmi na vykurovanie ekologického vykurovacieho systému. Základom sú fyzikálne vlastnosti zeolitu – porózneho materiálu, ktorý pri akumulovaní vodnej pary uvoľňuje teplo. Potrebná para sa pritom získava ako pri tepelnom čerpadle prostredníctvom environmentálneho zdroja. Aby sa dal napojený dom neustále zásobovať teplom, pracuje plynový vykurovací systém s adsorpčným zeolitovým modulom v dvoch fázach:

  • adsorpcia, v ktorej sa pomocou environmentálne energetického zdroja (geotermálny alebo solárny) odparuje chladiaci prostriedok a para je adsorbovaná zeolitom
  • desorpcia, v ktorej sa zeolitový modul zohreje prostredníctvom plynovej kondenzačnej jednotky, vypudí sa para a zeolitový modul sa regeneruje

V obidvoch fázach získava plynové vykurovanie teplo, ktoré možno použiť na vykurovanie a prípravu teplej vody. S využitím bezplatného geotermálneho alebo solárneho tepla môže moderný vykurovací systém redukovať náklady na vykurovanie až o 25 percent a okrem toho šetriť klímu.

Ktoré palivá sa dajú využívať vo vykurovacích systémoch na plyn?

Plynové vykurovacie systémy sa všeobecne prevádzkujú s palivom plyn. Pre výkon zariadení je však pritom dôležitý predovšetkým jeho pôvod a zloženie. Rozlišovať je možné medzi nasledovnými druhmi paliva:

  • zemný plyn
  • bioplyn
  • kvapalný plyn

Zemný plyn – fosílna surovina rôznych druhov

Zemný plyn je prirodzene vzniknutá, fosílna surovina, ktorá sa získava z podzemných ložísk. Pokým palivo, ktoré sa používa napríklad na vykurovanie obytných budov, pozostáva predovšetkým z metánu, jeho presné chemické zloženie je závislé od ložiska. Podľa podielu metánu obsiahnutého v plyne možno rozlišovať medzi plynom L a plynom H. Plyn L (nízkoenergetický plyn) má obsah metánu približne 85 percent. V porovnaní s plynom H (energeticky bohatý plyn), ktorý s podielom približne 98 percent pozostáva takmer kompletne z metánu, obsahuje plyn L menej energie.

Kvapalný plyn – stlačený plyn na skladovanie vo vlastnom dome

Aj kvapalný plyn je fosílne palivo, ktoré sa dá získavať napríklad ako vedľajší produkt pri ťažbe ropy. Tento plyn pozostáva prevažne z propánu alebo butánu a v kvapalnom stave sa dá udržiavať už pri nízkom tlaku. Na vykurovacie účely sa palivo skladuje v zásobníkoch, ktoré sú väčšinou umiestnené nad zemou pred domom. Pri využití kvapalného plynu možno plynové vykurovanie inštalovať aj v regiónoch, v ktorých nie je možné napojenie na verejnú napájaciu sieť.

Bioplyn – ekologický plyn z biochemických procesov

Oproti konvenčnému zemnému plynu alebo kvapalnému plynu je bioplyn obnoviteľná surovina. Pri výrobe v zariadeniach na bioplyn sa napríklad rastliny alebo zvyšky potravín skvasujú suchým procesom. Najmä vtedy, keď sa tieto zariadenia nachádzajú v blízkosti poľnohospodársky využívaných dvorov, možno procesom takzvanej mokrej fermentácie (mokré skvasovanie) vyrábať plyn aj z hnoja.

Prácu pritom preberajú drobné baktérie, ktoré v atmosfére bez prítomnosti kyslíka rozkladajú biomasu na jednotlivé zložky. Konečným produktom je plynná zmes, ktorá sa skladá prevažne z metánu, oxidu uhličitého a kyslíka. Po rozsiahlej úprave možno plyn zaviesť do verejnej siete na zásobovanie plynom. Pretože bioplyn má rovnaké vlastnosti ako ostatný plyn v zásobovacej sieti, môže sa bez všetkého používať v každom domovom zariadení aj na plynové vykurovanie.

Spaľovací efekt v detailoch: Jednoduché vysvetlenie

Kondenzačný efekt poskytuje bázu pre vysokú efektívnosť plynového vykurovania a popisuje celkom všeobecne spätné získavanie tepla z odpadového plynu. Aby to fungovalo, chladnejšia voda zo spiatočky z vykurovacej siete sa vedie cez prúd horúcich spalín. Pritom spaliny prenášajú časť svojej energie na vykurovaciu vodu a ochladzuje sa. Obzvlášť veľa tepla sa dá získať, ak vodná para, ktorá je prítomná v spalinách, kondenzuje. Prenáša sa pritom podstatne viac energie, ako pri chladení média o jeden stupeň Celzia.

Aby sa dal využiť kondenzačný efekt, musí byť teplota spiatočky vo vykurovacej sieti nízka. Pri vykurovaní vykurovacími telesami (radiátormi) to funguje napríklad len vtedy, keď sú ohrevné plochy dimenzované dostatočne veľké.

Čo stojí vykurovanie plynom?

Náklady na vykurovanie plynom sa členia na tri oblasti. Sú to:

  • náklady za plynovú prípojku
  • na plynové vykurovanie
  • ako aj náklady, ktoré vznikajú pri prevádzke plynového vykurovacieho systému

Náklady za plynovú prípojku

Plynová prípojka sa spravidla skladá z domovej prípojky a pripojovacích vedení v budove. Domová prípojka sa skladá zo všetkých vedení a armatúr medzi hlavným napájacím vedením na ulici a hlavnou uzatváracou armatúrou v dome. Náklady určí poskytovateľ a pre typický jednorodinný dom sa pohybujú na úrovni 1500 – 2000 eur. Ak je medzi ulicou a domom potrebné prekonať veľkú vzdialenosť, môžu byť náklady vyššie. Pripojovacie vedenie obsahuje všetky rúry a armatúry v budove, ktoré sú potrebné až po koncového spotrebiteľa – napríklad plynový vykurovací systém. V typickom jednorodinnom dome to znamená ešte ďalšie náklady vo výške približne 1000 – 1500 eur. Ak sa má plynové vykurovanie prevádzkovať na kvapalný plyn, je potrebný dodatočný systém zásobníkov. Tento sa umiestňuje väčšinou do záhrady a je spojený s nákladmi vo výške približne 2000 – 3000 eur.

Náklady na vykurovanie plynom

Náklady na vykurovanie plynom sa líšia v závislosti od toho, ktorý druh vykurovacieho systému sa má inštalovať. Pokým konvenčné plynové vykurovanie s kondenzačnou technikou stojí pre jednorodinný dom približne 5000 – 6000 eur, pri solárnom zariadení na prípravu teplej vody treba pripočítať ešte raz približne 4000 – 5000 eur. Ak sa investori alebo majitelia domov rozhodnú pre zeolitový plynový vykurovací systém, vznikajú dodatočne k cene zariadenia vo výške okolo 13 000 – 14 000 eur aj náklady za získavanie tepla z obnoviteľného zdroja. Ak je potrebné pripojenie na geotermálny zdroj, musia majitelia domov pri hĺbkových vrtoch počítať s približne 60 až 80 eurami na meter a pri panelovom plochom kolektore s 10 až 20 eurami na meter štvorcový. Ceny plynového vykurovania však silne variujú v závislosti od regiónu, výrobcu a poskytovateľa služieb a predstavujú tak len hrubý odhad nákladov. Zaobstaranie efektívnych vykurovacích systémov však možno subvencovať formou dotácie na plynové vykurovanie.

Náklady v spotrebe plynového vykurovania

Náklady za vykurovací plyn, ktoré vznikajú pri prevádzke plynového vykurovania, principiálne závisia od druhu vykurovacieho systému, energetickej kvality príslušného systému a od požiadaviek obyvateľov na jeho využívanie. Pretože obidva faktory sa môžu líšiť dom od domu, musia sa predpokladané náklady na spotrebu plynového vykurovacieho systému stanoviť jednotlivo pre každý konkrétny prípad.

Výhody a nevýhody vykurovania plynom v prehľade

Plynové vykurovacie systémy sú efektívne a relatívne výhodné vykurovacie zariadenia, ktoré vďaka ich kompaktnej konštrukcii nájdu svoje miesto v takmer každej budove.

Elektrické vykurovanie je často spojené s výhodnými zaobstarávacími nákladmi, na inštaláciu sú potrebné prípojky elektrického prúdu alebo zásuvky.

Výhody vykurovania plynom: Výhody vykurovania plynom:
nízke zaobstarávacie náklady v porovnaní s inými vykurovacími systémami závislosť od fosílnych palív, ak sú prevádzkované na zemný plyn
priestorovo úsporná inštalácia potrebná plynová prípojka alebo zásobník na kvapalný plyn
vysoký stupeň účinnosti vďaka využívaniu kondenzačného efektu nepredvídateľný vývoj cien plynu
možná kombinácia s obnoviteľnými energiami
ekologická prevádzka s bioplynom

Vykurovanie plynom v starých budovách a novostavbách

Vykurovanie plynom patrí k najčastejšie inštalovaným vykurovacím systémom v našej krajine – a to tak v starých budovách, ako aj v novostavbách. Pri kombinácii s inými vykurovacími systémami, ako je solárna termika alebo tepelné čerpadlo, pracuje nielen ekonomicky, ale aj chráni životné prostredie. Preto zostáva aj naďalej kandidátom pre takmer každý typ domu.

Zhrnutie

Vykurovacie systémy na plyn sú obzvlášť kompaktnými vykurovacími jednotkami, ktoré sú nielen výhodné, ale aj efektívne. Pretože vďaka spaľovaciemu efektu využívajú použitý plyn až na 98 %. Aj keď sa vykurovacie systémy na plyn dajú kombinovať so solárnym a geotermickým teplom, veľká časť týchto zariadení sa dnes prevádzkuje s fosílnym zemným plynom.

Vyskúšajte konfigurátor vykurovania
Zistite, ktorá zostava vyhovuje vášmu vykurovaciemu systému vďaka našej jednoduchej aplikácii.
Najnovšie články
Aktuality
19. marca 2024

V súčasnosti je u nás inštalovaných 870 MW fotovoltických elektrární. Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) sa pokúsila vyčísliť, akú časť celkovej spotreby elektriny na Slovensku by pokryli strešné fotovoltické panely, ak by boli na každej vhodnej budove. V roku 2023 sa na Slovensku inštalovalo 267 MW fotovoltických systémov. Z toho 92 % predstavovali… Čítať viac

Aktuality
23. januára 2024

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) informovala, že fotovoltika má za sebou na Slovensku rekordný rok. Do distribučných sústav sa pripojili nové obnoviteľné zdroje s celkovým inštalovaným výkonom 266,9 MW.  Z údajov regionálnych distribučných spoločností vyplýva, že najväčší podiel na medziročnom prírastku mali najmä fotovoltické panely na strechách rodinných domov. Takmer 40 % novoinštalovanej… Čítať viac

Aktuality
9. januára 2024

Slovenská inovačná a energetická agentúra vyhlásila novú výzvu.  Zameraná je na znižovanie energetickej náročnosti a na využívanie obnoviteľných zdrojov vo verejných budovách. Na dotácie je vyčlenených 143 mil. eur. Na čo je možné dotáciu použiť, kto môže žiadať o podporu a akú časť nákladov môže pokryť príspevok? Oprávnení žiadatelia Z novej výzvy by mali byť… Čítať viac

Vykurovanie
18. decembra 2023

Podlahové vykurovanie sa používa čoraz častejšie. Vzhľadom na lepšie výškové rozloženie teploty vzduchu vo vykurovanej miestnosti môže byť teplota vzduchu nižšia ako pri radiátorovom vykurovaní a dá sa ušetriť na palive, ktorého sa spotrebuje menej. Tepelná pohoda prostredia pritom zostáva rovnaká. Pomocou vykurovania sa môže teplo do vykurovanej miestnosti odvádzať dvoma spôsobmi: prúdením (konvekciou) alebo… Čítať viac