Vykurovanie olejom: Ekonomické a ekologické vykurovanie

Asi tretina všetkých vykurovacích systémov na Slovensku je staršia ako 20 rokov. Predovšetkým vykurovanie olejom pritom spotrebováva oveľa viac energie, ako by bolo skutočne nevyhnutné. V prípade, ak majitelia domov plánujú výmenu starého vykurovacieho zariadenia, môžu s novou olejovou kondenzačnou jednotkou nielen ušetriť peniaze, ale aj redukovať spotrebu fosílnych palív. Ako funguje vykurovanie olejom, aké druhy existujú a koľko stojí efektívny vykurovací systém, to všetko vám vysvetlíme v nasledujúcich kapitolách.

Prehľad jednotlivých tém:

  1. Vysvetlenie vykurovania olejom
  2. Osobitosti vykurovania olejom
  3. Druhy vykurovacích systémov na olej
  4. Palivá pre systémy na vykurovanie olejom
  5. Systém zásobníkov
  6. Náklady vykurovania olejom
  7. Výhody a nevýhody
  8. Vykurovanie olejom v starých budovách a v novostavbách

Vykurovanie olejom – čo to vlastne je?

Olejový vykurovací systém vyrába teplo na vykurovanie a prípravu teplej vody spaľovaním vykurovacieho oleja – kvapalného paliva, ktoré sa skladuje v systéme zásobníkov priamo na mieste. Tak ako vykurovanie plynom, aj vykurovanie s olejom patrí k jednej z najčastejšie používaných technológií vykurovania.

Čím sa vyznačuje vykurovanie olejom?

Pokým staré vykurovacie systémy na olej už nezodpovedajú aktuálnemu stavu techniky a často spotrebujú viac energie, ako je nevyhnutné, postarajú sa moderné kondenzačné kotly na olej o vysokú efektívnosť. Pretože okrem tepla, ktoré sa získava priamo pri spaľovaní, využívajú aj energiu prítomnú v spalinách, ktorá predtým mizla bez využitia v komíne. Tento takzvaný kondenzačný efekt umožňuje využiť až 98 percent energie akumulovanej vo vykurovacom oleji. To redukuje spotrebu, znižuje náklady na vykurovanie a pomáha chrániť klímu. Tu nájdete prehľad o ďalších druhoch vykurovacích systémov.

Aké druhy vykurovacích systémov na olej existujú?

Je jedno, či ide o modernizáciu alebo o novostavbu, vykurovanie olejom je dnes možné v dvoch formách.  Sú to:

  • olejové kondenzačné zariadenie (systém s kondenzačným kotlom na olej)
  • olejovo-solárny hybridný vykurovací systém

Efektívny štandard: olejový kondenzačný systém

Systém s kondenzačným kotlom na olej je dnes štandardom, keď ide o vykurovanie s olejom. Ako bolo uvedené v predchádzajúcich kapitolách, pracuje tento systém s obzvlášť vysokým stupňom účinnosti a je schopný maximálne využiť použité palivo. Predovšetkým pri zmene starého olejového vykurovania dochádza vďaka zníženiu spotreby k redukovaniu nákladov na vykurovanie a k lepšej environmentálnej bilancii. Systémová technika je dlhoročne overená a môže sa preto spoľahlivo použiť v každom dome, v ktorom je dostatok miesta pre olejové zásobníky. V závislosti od energetickej spotreby môže byť ich objem od 1000 do 3000 litrov, ba môžu byť ešte väčšie. Nevýhodným na vykurovaní s palivom olej je vysoká závislosť od fosílnych nosičov energie – aj v prípade, keď ich tvorí až do 10 percent rastlinný podiel.

Kombinácia šetrná voči klíme vykurovanie olejom so solárnou termikou

Ak ide o to, aby sa redukovali náklady na vykurovanie a tiež vplyv olejového vykurovacieho systému na klímu, odporúča sa kombinácia so solárno-termickým zariadením. Pretože solárno-termický systém akumuluje bezplatnú obnoviteľnú energiu slnka a transformuje ju na teplo. Toto teplo možno využiť na prípravu teplej vody, ako aj na podporu vykurovania. Tým sa znižuje spotreba a šetrí olejový vykurovací systém, peňaženka, ako aj životné prostredie. V prípade, ak solárne zariadenie nie je schopné vniesť do systému dostatok energie, prepne inteligentný ovládací systém na vykurovanie olejom a tým zabezpečí, aby bolo v dome vždy útulne teplo.

Ktoré palivá sa dajú využívať vo vykurovacích systémoch na olej?

Olejové vykurovacie systémy sa prevádzkujú s kvapalnými palivami, ktoré sa väčšinou skladujú ako ročná zásoba v systéme zásobníkov vo vlastnom dome. V závislosti od zloženia a kvality vykurovacieho oleja sa dnes rozlišuje medzi nasledovnými druhmi:

  • vykurovací olej s nízkym obsahom síry (EL)
  • biologický vykurovací olej

Štandard: vykurovací olej s nízkym obsahom síry

Vykurovací olej s nízkym obsahom síry (EL) je dnes štandardom, keď ide o vykurovanie s olejom. Jeho trhový podiel je viac ako 99 percent a je dostupný u všetkých predajcov minerálnych olejov v Nemecku. Získava sa z fosílnej ropy, má obzvlášť nízky podiel síry a dá sa spaľovať takmer bezo zvyškov. Vďaka normovaným kvalitatívnym požiadavkám umožňuje vykurovací olej s nízkym obsahom síry konštantne vysoké energetické využitie a okrem toho sa stará o nízke náklady na údržbu olejových vykurovacích systémov.

Pod označením prémiový vykurovací olej predávajú niektorí výrobcovia vykurovací olej s pridanými špeciálnymi prísadami. Tieto prísady majú zlepšiť vlastnosti paliva, a tak zabezpečiť napríklad nižšie opotrebenie alebo lepšiu spotrebu pri vykurovaní s olejom. Vykurovací olej s nízkym obsahom síry je čiastočne dostupný aj ako klimaticky neutrálny vykurovací olej. Prirážka na cene sa pritom využíva na financovanie projektov na ochranu klímy, ako sú akcie na zalesňovanie. Pretože vykurovací olej sa nikdy nespaľuje CO2 neutrálne, existuje klimatická neutralita len virtuálne, teda na papieri.

Ekologická alternatíva: biologický vykurovací olej

Ekologickou alternatívou ku konvenčnému palivu je biologický vykurovací olej. Ide o vykurovací olej s nízkym obsahom síry, do ktorého bol primiešaný podiel z obnoviteľných surovín. Používaný biologický olej sa vyrába spravidla z oleja z repky olejnej, sóje alebo slnečnice a metanolu a celkovo tvorí 3 až 10 percent podielu vo vykurovacom oleji. Zatiaľ čo alternatívne palivo sa dá vo väčšine nových vykurovacích systémov na olej použiť bez problémov, pri starších olejových zariadeniach môžu byť za určitých okolností potrebné špeciálne opatrenia.

Systém zásobníkov: Čo treba brať do úvahy pri zásobníkoch na olej v dome?

V prípade, ak sa investori alebo majitelia domov rozhodnú pre vykurovanie s olejom, musí sa inštalovať aj systém zásobníkov. Koľko kvapalného paliva pritom treba skladovať, závisí od energetickej kvality budovy. Ak je táto energetická kvalita obzvlášť vysoká, zvykne stačiť menší systém zásobníkov.

Ak sa má vykurovací olej skladovať v budove, využívajú sa väčšinou batériové zariadenia. Tieto sa skladajú z jednotlivých plastových modulov a dajú sa bez problémov inštalovať aj v starej budove. Pretože vykurovací olej je zápalné palivo, spája sa skladovanie v budove so špeciálnymi požiadavkami. Tu uvádzame najdôležitejšie z týchto požiadaviek:

  • Ak sa skladuje viac ako 5000 litrov vykurovacieho oleja, musí sa zdroj tepla umiestniť v separátnej miestnosti.
  • Medzi zásobníkom a zdrojom tepla musí byť vzdialenosť minimálne jeden meter. Alternatívne existuje možnosť použiť ako ochranu pred žiarením plech.
  • Skladovacou miestnosťou nesmie byť priechodná miestnosť, schodiskový priestor ani strešný priestor.
  • Skladovací priestor musí byť opatrený samozatváracími dverami.
  • Na minimálne dvoch stranách zásobníka sa musí naplánovať voľný priestor 40 cm od najbližšej steny. Pri ostatných stranách stačí vzdialenosť 5 centimetrov.
  • S výnimkou dvojplášťových zásobníkov s indikáciou úniku sa musia nádoby postaviť vo vodotesnej vani. Táto je spravidla murovaná.
  • V závislosti od stavebného poriadku musí samotná miestnosť inštalácie zodpovedať vysokým požiadavkám na protipožiarnu ochranu. Steny, stropy a dvere musia byť ohňovzdorné (F30).

Principiálne platí, že systém zásobníkov musí vyhotoviť odborná firma a pred uvedením do prevádzky sa musia nahlásiť na vodohospodárskom úrade. Vo väčšine prípadov je povinné prevzatie odborným znalcom.

Čo stojí vykurovanie olejom?

Náklady olejového vykurovacieho systému sa skladajú z troch častí. Sú to:

  • samotné vykurovanie olejom
  • systém zásobníkov na skladovanie oleja
  • náklady na palivo z hľadiska prevádzky

Náklady na samotné vykurovanie olejom

Efektívne zdroje tepla na vykurovanie olejom sú dnes k dispozícii v mnohých výkonových triedach. Pre kondenzačný kotol v typickom rodinnom dome musia majitelia domu počítať s nákladmi vo výške približne 5000 – 7000 eur. Ak sa má okrem toho inštalovať solárno-termické zariadenie na prípravu teplej vody, treba pripočítať ešte približne 2500 – 4000 eur. Ceny vykurovania olejom však silne variujú v závislosti od regiónu, výrobcu a poskytovateľa služieb a predstavujú tak len hrubý odhad nákladov.

Olejové vykurovanie v kombinácii so solárnou termikou spája bezpečnosť s obnoviteľnými energiami – tu je to kompaktná jednotka zo systémového zásobníka a olejového vykurovania.

Systém zásobníkov na skladovanie oleja

Náklady zásobníkov na vykurovanie olejom závisia od energetického stavu budovy. Ak je budova kvalitne zateplená, stačí aj menšie zariadenie. Ako s orientačnou hodnotou môžu majitelia jednorodinných domov počítať s približne 2000 eurami.

Náklady na palivo pri vykurovaní olejom

Ak porovnáme hodnoty za posledných 5 rokov, nachádzajú sa náklady na vykurovací olej dnes na veľmi nízkej úrovni. Koľko musia majitelia domov pri vykurovaní olejom zaplatiť každý rok, však závisí okrem ceny paliva aj od vlastného správania sa – požiadaviek používateľov na teplo a od zateplenia budovy. Spoľahlivé vyjadrenie pritom možno poskytnúť len jednotlivo pre každý konkrétny prípad. Pri cene vykurovacieho oleja približne 50 centov za liter stojí náplň 2000-litrového zásobníka 1000 eur. Predovšetkým pri sanácii však nové vykurovanie na olej s kondenzačnou technikou vedie často k citeľným úsporám nákladov na vykurovanie.

Aké výhody a nevýhody má vykurovanie olejom?

Vďaka využitiu kondenzačného efektu je vykurovanie olejom dnes veľmi efektívne. Predovšetkým v prípade výmeny starých vykurovacích kotlov na olejovej báze možno dosiahnuť často citeľné úspory. V nasledujúcej časti uvádzame ešte raz zhrnutie výhod a nevýhod vykurovania olejom.

Výhody vykurovania olejom: Nevýhody vykurovania olejom:
nízke náklady na vykurovanie a vysoký stupeň účinnosti využívania kondenzačného efektu napriek prímesi biologického vykurovacieho oleja spotrebúvajú vykurovacie systémy na olej prevažne fosílne palivá
spoľahlivá prevádzka vykurovania vďaka osvedčenej technike na skladovanie oleja je potrebný dostatok miesta
trvalo udržateľné v kombinácii s obnoviteľnými energiami, ako je solárna termika vývoj cien oleja nie je predvídateľný, tendencia je však nárast cien
žiadne náklady a priebežné poplatky za plynovú prípojku
existujúce budovy majú už často k dispozícii miestnosť na skladovanie oleja – preto sú v pivnici potrebné len malé, prípadne žiadne stavebné úpravy

Vykurovanie olejom v starých budovách a novostavbách

Vykurovací systém na olej je v starých budovách aj naďalej veľmi obľúbený. Spravidla je výhodnejší ako iné druhy vykurovania. Mnohé existujúce budovy majú už k dispozícii skladovací priestor a nemusia sa preto ďalej rozširovať, čo znamená ďalšiu výhodu z hľadiska vykurovania olejom. Aj v novostavbách môže byť vykurovanie olejom hospodárnym riešením. Predovšetkým v kombinácii so solárnou termikou alebo krbom na drevo sa môžu naskrze splniť prísne požiadavky kladené na novo stavané budovy.

Zhrnutie

Systémy na vykurovanie olejom dosahujú dnes vďaka kondenzačnému efektu vysokú účinnosť a sú schopné dobre využiť používané palivo. Tieto systémy však aj pri prevádzke s biologickým vykurovacím olejom spaľujú prevažne fosílne, neobnoviteľné palivá. Nové olejové vykurovanie sa preto oplatí predovšetkým na výmenu starých, neefektívnych systémov na vykurovanie olejom.

Vyskúšajte konfigurátor vykurovania
Zistite, ktorá zostava vyhovuje vášmu vykurovaciemu systému vďaka našej jednoduchej aplikácii.
Najnovšie články
Aktuality
19. marca 2024

V súčasnosti je u nás inštalovaných 870 MW fotovoltických elektrární. Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) sa pokúsila vyčísliť, akú časť celkovej spotreby elektriny na Slovensku by pokryli strešné fotovoltické panely, ak by boli na každej vhodnej budove. V roku 2023 sa na Slovensku inštalovalo 267 MW fotovoltických systémov. Z toho 92 % predstavovali… Čítať viac

Aktuality
23. januára 2024

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) informovala, že fotovoltika má za sebou na Slovensku rekordný rok. Do distribučných sústav sa pripojili nové obnoviteľné zdroje s celkovým inštalovaným výkonom 266,9 MW.  Z údajov regionálnych distribučných spoločností vyplýva, že najväčší podiel na medziročnom prírastku mali najmä fotovoltické panely na strechách rodinných domov. Takmer 40 % novoinštalovanej… Čítať viac

Aktuality
9. januára 2024

Slovenská inovačná a energetická agentúra vyhlásila novú výzvu.  Zameraná je na znižovanie energetickej náročnosti a na využívanie obnoviteľných zdrojov vo verejných budovách. Na dotácie je vyčlenených 143 mil. eur. Na čo je možné dotáciu použiť, kto môže žiadať o podporu a akú časť nákladov môže pokryť príspevok? Oprávnení žiadatelia Z novej výzvy by mali byť… Čítať viac

Vykurovanie
18. decembra 2023

Podlahové vykurovanie sa používa čoraz častejšie. Vzhľadom na lepšie výškové rozloženie teploty vzduchu vo vykurovanej miestnosti môže byť teplota vzduchu nižšia ako pri radiátorovom vykurovaní a dá sa ušetriť na palive, ktorého sa spotrebuje menej. Tepelná pohoda prostredia pritom zostáva rovnaká. Pomocou vykurovania sa môže teplo do vykurovanej miestnosti odvádzať dvoma spôsobmi: prúdením (konvekciou) alebo… Čítať viac